Min Poetiska Kompetens

 

För att hedra min hemstads poesidagar, och aprils poesitema överlag, tänker jag lista upp några av mina favorit repliker och fraser. Är de poetiska? Vad är poesi egentligen? Hur får man reda på vad som är poesi? Jag har alltså ingen aning, men berätta gärna!

 

1. Gay jokes are faux pas, playa

 

Jag vet inte om ni märkt, men gayskämt är smått ocoola nu för tiden och klingar bättre i mera outbildade ställen som tammerfors. Så om någon vän, bekant eller okänd kommer med ett smaklöst gay skämt, kan ni då använda denna fras. 

 

2. Meitsi painuu täält keilahallist vittuun/Painutaan täält keilahallist vittuun

 

Innan man sticker någonstans ifrån lönar det sig säga det här. Om ni t.ex. hälsar på en mor- eller farförälder och använder den här repliken kommer hen att tänka ''wow... mitt barnbarn är ganska coolt''.

 

3. Det är nya tider nu... Trådlöst...

 

En replik från Sagan Om Ändringen, because why not. Om din vän säger något i stil med ’’jag har varit så deprimerad på siståne... och det känns som om du är den enda jag kan prata med’’ och man bara tänker blah blah blah. Använd då den här repliken och fortsätt med något annat ämne istället. 

 

4. Khyl siit menee / Siit menee khyl / Siit menee

 

Vi brukade förr skämta om den här frasen, för en av mina vänner använde den till absolut allt. Vare sig han talade om en varm sommardag eller andra världskriget, så khyl siit menee. Men den är ganska kul.

 

5. Nätet!? Men inte visste jag att du var ett sånt datasnille!

 

När din vän vill visa dig någonting på denna omtalade surfingtjänst, är det hög tid att visa hen din uppskattning.

 

6. Skymfar du mig?

 

Ifall någon kommer på den fördärvliga tanken att pika er, är det bra att uppföra sig enligt goda och adliga värden. Det här är alltså ett samlat sätt att checka om någon vill wrecka sig själv. 

 

7. Det här är... definitivt en av dom sakerna som existerar / händer

 

Om du, likt mig, vill bidra till koversationen, men inte har något konkret att säga, är detta en mening som alltid funkar. Uttala meningen i ett långsamt tempo och med bra intonation, så verkar det under någon sekund som om du kanske kommer med något smart.

 

Bringthenoise
06.04.2016 kl. 15:53

Det Läcker

 

Ett par terabyte info släpptes igår. Dessa bytes innehåller info på vem som gömmer sina pengar och var. Jag vakade, följde med livestreamen och väntade nervöst på att finska namn skulle börja dyka upp. En del info om t.ex. Nordea, Fifa och tolv ex- eller nuvarande länders ledare har redan släppts, men idag rapporterar yle mer ingående om hela faderullan.

 

En av namnen som figurerar i skandalen och som inte överraskar någon är Vladimir Putfucker aka The Grinch Who Stole Everything. Islands statsminister tycks också vara med i den monetära kurragömman (Suck it, Iceland). Nu hoppas vi bara på att finska politiker och ledare inom affärsvärlden inte är lika själlösa som de själva försöker verka och vi ber även till skaparen om att en massa svenskar blir fast så vi kan ha moralvinst. 

 

Alla mina favoritprogram kommer gå på högvarv i många veckor och personligen tycker jag det är den enda silverkanten i det hela. Jag föredrar att bli informerad om människors svek och brott via humor. När t.ex. SoD var den hetaste av alla varma potatisar och materialiserade sig som vår nations ändtarmscancer fick politiska satirprogram mer material. Det var såklart ett nöje som snabbt tog slut. 

 

Det här går att jämföras Watergate, om Nixon skulle ha tjuvlyssnat på alla demokrater i världen. Ni kanske märker att jag tycker det här är mycket spännande.

 

Officiella nätsidan. Livestream.

 

Och de här liberala programmen kommer med stor sannolikhet nästa vecka rapportera om leaken och är annars också mina faves:

 

Full Frontal With Samantha Bee

 

Ytterst välskriven show som inte tar skada av att hon är fantastisk. Episoderna kan ibland vara lite hit or miss, men de som är bra, är också sjukt bra. De hittade på det bästa smeknamnet till Donald Trump och döpte om honom till Casino Mussolini.

 

 

 

The Daily Show With Trevor Noah

 

Programvärden hade sedan länge varit Jon Stewart och för många var det väldigt svårt att acceptera den nya värden Trevor Noah. Jag hade inte aktivt tittat på programmet när Stewart var värden och är inte like bestört över bytet. Tycker nästan Trevor Noah är bättre. Hans accent stjäl dock showen. Den är så intressant.

 

 

 

Uutisraportti

 

Jag tycker både Tuomas Peltomäki och Jussi Sippola är helt fenomenala. Programmet är ibland väldigt självironiskt om sina dåliga skämt (missade detta i veckans blogg frågan) och är skrivet ganska så skarpt. Nu måste man inte bara se på traditionella Uutisvuoto etc.  

 

 

 

Noin Viikon Uutiset

 

Jag är inte alltid så stort fan av att alla skämt mäts enligt en publiks reaktion, men skämtena är på ganska god nivå. Min åsikt är att det inte riktigt är skrivet lika bra som Uutisraportti, men nog är bra ändå. Alltid roligt att få ett annat, om inte t.o.m liberalare, perspektiv på någonting.

 

 

 

Last Week Tonight With John Oliver

 

Har väldigt bra research team och gräver ofta upp intressanta storyn man inte någonsin skulle ha kommit tänka på. Han kommer antagligen att köra ett bra avsnitt om leaken nästa vecka.

 

Bringthenoise
04.04.2016 kl. 10:55

Two Weeks With A View On It

 

Två veckor har gått och jag har vanskött några uppgifter.

 

Dessa uppgifter var dock tilldelade till mig av undertecknad, men det kändes ändå bristfälligt. En av uppgifterna jag vanskötte var uppdaterandet av min Newly Weekly spellista. Så mycket som jag tycker om att educate the peoples om musik är den också till för min egna mentala hälsa. Om jag inte relativt ofta hittar nya sånger jag kan spela på bronda tappar jag förståndet.

 

Men förra veckan kollapsade min hjärna, rebootade lönlöst ett par gånger och ledde till den ovannämnda vanskötseln. Ni vet när ni stänger av datorn, sätter på den igen och inga positiva förändringar har ägt rum? Så gick det till. Jag måste jobba mer än vanligt två veckor i streck och råkade också ut för någon sorts tillfällig insomnia under ett par nätter.

 

Men nu är jag back in the saddle likt Nykänen när han inser att han och sprit är lika med sant.   

 

Jag betalar gärna skatter och jobbar glatt två jobb, don’t get me wrong. Om det finansierar en konsthistorikers utibildning och en konsthistorikers framtida självständighetsdagsprotester med Iso H - vinner alla.

 

Men för att motarbeta mentala och fysiska åkommor som dessa färdar jag ibland till åbo. Den här månaden har jag ordnat om mina arbetsturer och anländer till min födelseplats på den 22:a. Jag har märkt att många bloggare bor i åbo, så om någon av er vill ta yks ykköst är det bara att square up och skriva ner det i almanackan.

 

Njut av nyheten samt av en uppdaterad Newly Weekly spellista:

 

 

Bringthenoise
03.04.2016 kl. 16:10

Skuupin Ainekset

 

Konnichiwa.

 

Jag har under veckan haft ganska dålig hy och jag ser också ibland inlägg som handlar om dålig hy och ångesten om utseende. Jag förstår pressen, men ni kan bara heittä lite pakkelii plexii, rouge på kindbenen (det är ju viktigt att framhäva dem) eller något dylikt. Men vad kan jag göra? Jag kan bara njuta av att se ut som er 14 åriga lillebror och intala mig själv att jag är into that throwback shit från högstadiet.

 

Nu skall vi dock inte börja huutele om vem som har det svårast, utan utöva lite förståelse. Jag tänker reach across the aisle och erbjuda er någonting ni älskar. Gossip! Vad är bättre än gossip? Okej, Ryan GOSling och filmen The Notebook, men annars är gossip helt enkelt det bästa.

 

Skvallret: Sannfinländarnas Nästa Publicitets Trick

 

Min semi-vän, semi-bekant är konstigt nog ihop med vice ordförande för sannfinländarnas ungdomsförbund i typ åbo distrikt. Han är själv finlandssvensk och studerar på åbo akademi och hon finskspråkig... och sannfinländare. Så lite konstig kombination. Men någon månad sedan hälsade jag på hos en av mina vänner i åbo och träffade också det här paret. Av någon anledning tänkte hon att det var en bra idé att berätta om hennes nya initiativ för mig. Jag tycker det är ett så lågt och lätt trick att jag måste dela med mig. Och enligt henne hade detta initiativ blivit godkänt av någon sannf. i riksdagen. 

 

Initiativet går ut på att ett par riksdagsledamot och ett flertal medlemmar från ungdomsförbundet en vacker dag ordnar promenader med människor på äldreboenden. I ett nötskal kommer de att antagligen göra en gammal persons dag bättre, men också använda dem som sympatiska schackpjäser. Jag blir inte förvånad om den nazidoktor liknande Jussi Niinistö dammar av någon krigsveteran och drar honom ut från äldreboendet och i smyg insinuerar att syriska män som inte blir kvar och strider är fegisar.

 

Resultat: Att äldre människor under en dag lever loppan, men utnyttjas för politiska ändamål.

 

Ps. Här är ett par sånger

 

 

Bringthenoise
30.03.2016 kl. 20:08

Sagan Om Ändringen v. Sagan Om De Bannlysta

 

Jag har repat mig från chocken.

 

Batman v. Superman levde inte upp till mina förväntningar och är ännu en till dröm som gått ner i toaletten. Jag tippar på att Martin Luther King, Jr. antagligen kände så här när han blev skjuten. Eller jaa, kanske han inte hann tänka på sin besvikelse då. Nå, i alla fall hade Nelson Mandela samma vibbar på g när han for to the slammer like Mc Hammer.

 

Hur jag kommer bygga en brygga till det egentliga ämnet från min ologiska intro är ett mysterium. Men vet ni vad som också är ett mysterium? Vilken Sagan Om Ringen parodi som är bättre! Dessa två titaner är parodiernas Batman och Superman. Denna ’’who will win’’ fråga är troligen den mest essentiella av alla existensiella frågor. Så låtom oss jämföra dessa två och hoppeligen komma till ett resultat!

 

Jag förberedde mig enligt god sed, undersökte materialet och såg på... nästan alla avsnitt från bägge serier.

 

Min största överraskning kom från hur mycket jag blandat på de två parodierna. Jag har i vardagen citerat Sagan Om Ändringen och sagt ’’det är nya tider nu... trådlöst...’’ och trott att citatet härstammade från Sagan Om De Bannlysta. Jag vet, det är helt cray.

 

Men efter att ha analyserat båda serier kan jag komma med denna slutsats:

 

Sagan Om Ändringen:

Har en briljant första episod och tappar lite av sitt komiska värde redan i andra episoden och ännu mer i tredje och fjärde episoden. Femte episoden är guldvärd, men existerar endast i en snäppet sämre form (för originalet försvunnit). Resten är inte så nämnvärt och jag orkade inte ens med en andra säsong. Det som denna serie gör bra är malplacerar idiotiska dialoger med väldigt dramatisk musik. 

 

 

Sagan Om De Bannlysta:

Är den kändare av dessa två och känns på något sätt mer professionell, om detta är möjligt. Serien är mer jämn med kvalitén och har många bra skämt smart utspritt över avsnitten. Jag hade helt glömt varför Sagan Om De Bannlysta ofta associeras med parodiernas guldålder, men det är definitivt inte utan merit. 

 

 

 

Och vinnaren är... Sagan Om Ändringen! Den är bara så ljuvligt offbeat.

 

Vilken skulle du ha valt?

 

Ps. Skrik inteee

Bringthenoise
29.03.2016 kl. 23:23

Från Det Sämre Till Det Optimala

 

''Vitun, vitun, vittu. Vittu... VITTUUU'' - var min första reaktion idag. Jag skrev in ''rottentomatoes.com'' på chrome och krossade därmed mina förhoppningar om Batman v. Superman, min stora geekdröm. Detta hände lite efter tolv på natten, så de första tio minuterna av denna dag hann redan vara dåliga. 

 

På morgonen anlände jag till jobbet och fick till uppgift att göra något jag hatar. Sedan öppnade jag twitter och fick veta att Phife Dawg från ATCQ hade dött.

 

Efter en liten hektisk grubbelstund lyckades jag dock ganska smidigt ordna om projekten på jobbet och på detta sätt undvika, att mer än nödvändigt, jobba på projektet jag hatar. 

 

Och så har mina drömmar även gått i uppfyllelse och jag är nu för tiden en levande gif (observera ny profilbild). Det är mer än kul.

 

Och så fick jag idag också en vinflaska av min morfar. Jag hade ordnat ett par billigare elkontrakt åt honom och glömt bort hela grejen, men när jag idag åt middag hos honom gav han ett riktigt bra vin åt mig. Ganska coolt sätt att tacka någon.

 

Och så fick min far inte heller sparken. En till sak jag lyckats glömma bort var att de på min fars arbete rensade på ungefär 15% av de anställda och alla mindre lyckliga fick beskedet idag.

 

Plus den här sången är fenomenal:

 

 

Och de här två hjärnlösa sångerna lyssnar jag på för pepp.

 

 

Bringthenoise
23.03.2016 kl. 22:57

Jag Håller På Med Dåliga Skämt Samtidigt Som Världen Brinner

 

Idag var det terrordåd i Bryssel. 

 

Igår var det uppståndelse på sociala median kring Felix nya reklam. I reklamen kan ni se min pappas hus. Josephine och hennes pojkvän filmade reklamen då de ännu bodde i övre våningen. Det var första gången någon jag känner så hänsynslöst har blivit attackerad på sociala median. Jag har ironiskt nog talat med dem in i natten om bl.a. rasism. De är väldigt laid-back och positiva människor, så det känns ju inte kul.

 

Igår var det också uppståndelse kring Valtteri som på Kioski berättade om hans vardag. De flesta var uppmuntrande, men ett par negativa kommentarer lyckades jag dock snubbla på.

 

En vecka sedan såg jag när ett fyllo ’’läxade’’ upp någon med annan etnisk bakgrund. Han stannade honom mitt i hans nattskift och undrade vad han gjorde i detta land. 

 

En vecka sedan såg jag när en ca. två meter lång man med pilotjacka viftade med sedlar framför en kvinna och inte förstod varför hon tackade nej till honom. Helt ärligt var min första reaktion ’’ei vittu, måste jag seriöst gå och ingripa och få på käften’’, för hans kroppsspråk såg ut som om han var fem före på att slå henne. Han lämnade dock henne ifred.

 

Allt detta, plus några rasistiska kommentarer här och där och små detaljer får ju en att mentalt bli ganska trött.

 

Men jag kom till slutsatsen att om jag inte blir en rasist, fascist, sexist eller annars bara dålig människa gör jag väl redan bättre än vissa. 

 

Så här är några roliga videon:

 

Sterling Archer’s Best One-Liners

Weekend Update: Jay Pharoah

Emma aka Kylie Jenner

Woman And Her Boss’s Baby

Portlandia: A O River!

Nardwuar vs. Juicy J

Anchorman 2 Bloopers Part 2

Ali G - Iran vs. Iraq

Eric André: Dropping Mad Love

Bringthenoise
22.03.2016 kl. 21:01

Torka Aldrig Tårar Under Veckan Som Gått

 

So, it's like that huh?

 

Jag har bidragit till denna bloggtjänsts biodiversitet, men när jag ber er om hjälp (i mitt förra inlägg), så njuter ni bara av att se på när en man är hjälplös. Jämställdhetsdagen kom och gick och where the fuck was y'all? #WhatWouldMinnaCanthDo

 

Jag har faktist ingen aning om vad Minna Canth skulle göra i dagens läge, men försök inte heller skylla bort det här på att ni skulle kommentera under earth hour och bara whoops nu har jag ju ingen el.

 

... moving on.
 

Om ni observerat min kluriga titel, inser kanske vissa av er att den hänvisar till Jonas Gardell. Har ni någonsin tänkt på hur dålig han måste känna sig ibland? Han kan skriva hur många böcker han vill om någon gud som mällär fram universum, men Mark Levengood behöver bara existera och är redan på det sättet en intressantare individ. Jag tränar på att bli lika stillsam, sammetslen och behaglig som han. Och det är även därför jag tänker fortsätta försöka engagera och bygga upp samhörigheten på Ratata, fast you is acting like som playa hateas.

 

Så här är ett par bilder från veckoslutet:

 

 

 

Plus en uppdaterad spellista med veckans musik:

 

 

Plus den här sången som inte fanns på spotify:

 

 

Ps. Tror ni förresten Minna Canth någonsin sa ''Sorry, I Canth''?

Bringthenoise
21.03.2016 kl. 19:38

YLE-SKATTEN MÅSTE SKIPPAS!

 

Naij, jag vet faktist inte.

 

Men jag såg Anne Hietanen på stan häromdagen och påmindes om att det bara krävs en kansanäänestys och hon är ute på gatan! När våra ögon möttes gav hon mig den där ’’jag vet att jag som bloggare statistiskt sett är ovanför dig och är kändis i svenskfinland... men du är den som ska ta över och jag tror på dig’’ blicken. Och hej, her words not mine! 

 

Jag har länge tänkt på vad för titel jag borde ge mig själv. För om jag lyckas kultivera en klang kring min titel ger det mig ett syfte och en status. 

 

Så vad är jag? Och före någon kommenterar att jag är en dickhead, prepare to shut up. Jag skriver alltid ’’ps.’’. Är jag då typ... ’’ps. bloggen’’? Eller nej, vänta. Kanske jag är ’’ännu ett sista ord bloggen’’? Fuck.

 

Alla förslag är välkomna!

 

 

Ps. J-Lo, you go girl!

Bringthenoise
17.03.2016 kl. 21:00

Filmmusik And Why It's The Shit

 

Klassisk musik är helt klart för nördar. Filmmusik (och några sånger gjorda för tv-serier) är däremot till för coola människor. 

 

Så Chopin kan shove it. 

 

Jag har tidigare nämnt att jag till ena hälften är melankolisk och här är the proof in the mohfuckin’ pudding. Några obligatoriska, positiva sånger har jag också slängt in.

 

This is why:

 

Johann Johannsson - The Beast / Den här är inte sorglig men så deliciously mörk och ond. Fungerade perfekt i Sicario.

 

 

Tom Tykwer - Kesselring / ’’Droppen’’ kommer vid 1:05. Den här är lite både och.

 

 

Hans Zimmer - Idyll’s End / Pari zimmerii måste man ju heittä in hit. Om jag i misstag når en fylla som gör mig osäker på om mitt liv tar slut i den stunden, lyssnar jag på denna sång.

 

 

Anne Dudley - Two Brothers / Från filmen American History X. När du har slut på livsglädje kan du spela den här som soundtrack.

 

 

Tom Tykwer - Cloud Atlas End Title / Om filmen Cloud Atlas kan man tycka vad man vill, men musiken är fantastisk.

 

 

Anton Coppola - Love Remembered / Let’s get even sadder. Den här är en av mina all time favorites.

 

 

Hans Zimmer - No Time For Caution / Det var mellan den här och Cornfield Chase från Interstellar. Den här inspirerar mig dock i all oändlighet.

 

 

John Ottman - Main Theme: The Usual Suspects / Den här är ju väldigt känd, men den är ju också perfekt.

 

 

Abel Korzeniowski - In Peace / Den här har lite positiva vibbar i sig men går ändå bra med på mitt deprimerande tema.

 

 

Giles Lamb - Dead Island Trailer Theme / Jag förstår inte alls hur en trailers sång kan vara så här bra. En trailer. Liksom, what.

 

 

Alexandre Desplat - Sunrise on Lake Pontchartain / Mera optimistisk.

 

 

Ramin Djawadi - I Will Come Again / Jag spolar (ett så lame ord) alltid till 2:30 i sången. Då blir det riktigt sorgligt! Men också en gnutta positivt.

 

Bringthenoise
16.03.2016 kl. 21:25

 

 Elias J. Forsman, 22 år

 

Åbo / HKI

 

Hej, det är jag som är innehållsansvarig på Ratata för den här bloggen!

 

Veckans blogg 01.04.16 - 07.04.16 (r.i.p. in pieces)

 

Instagram

Spotify

Twitter